image

AYDOS KALESİ’NDE YAPILAN KAZILAR VE MİMARİ KALINTILAR

12 yılı kapsayan titiz bir çalışmanın sonucunda siluetini Sultanbeyli’den İstanbul’umuza gösteren kalemizin turizme açılmasının heyecanını yaşıyoruz. 

Yapılan restorasyonla yeni bir çehre kazanan Aydos Kalemizin Sultanbeyli’nin çekim merkezlerinden biri olacağına, şehrimizin sembol eserleri arasına adını yazdıracağına yürekten inanıyorum. 

İstanbul bir toprak parçası olarak sadece gözde bir şehrin ismi değildir. Aynı zamanda kültür turizminin gözbebeği olan eserlerin kaynağı olan eşsiz bir dünya mirasıdır. Bu mirasın önemli yapılarından biri olan Aydos Kalesi’ni gelecek nesillere aktarma görevi bizlere nasip olmuştur. Aydos Kalesi Sultanbeyli’nin bu dünya mirasına nasıl sahip çıktığının, koruduğunun ve güzelleştirdiğinin somut bir restorasyon örneğidir. 

İstanbul fethine kapı olan bu önemli kale mirasımızın insanlığın hizmetine sunulmasında bizlere destek veren başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığımız, İstanbul Valiliğimiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün tüm ekibi olmak üzere, tüm kurumlarımıza ve arkeoloğundan mimarına, mühendisinden işçisine kadar tüm çalışma arkadaşlarımızın hepsine şükranlarımı sunuyorum.

Restorasyon Süreci
Restorasyon Süreci
Aydos Kalesi’nde Sultanbeyli Belediyesinin girişimleriyle 2010 yılında restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.
Mimari Kalıntılar
Mimari Kalıntılar
Kazılarda Bizans Dönemi buluntularının yanı sıra çok az sayıda Osmanlı ve tarih öncesi dönemlere ait kültür varlığı da ortaya çıkarılmıştır.
Aydos Kalesinde Bugün
Aydos Kalesinde Bugün
Titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, çevre düzenlemeleri tamamlanıp, tarihi miras Aydos Kalesi turizme kazandırılmıştır.

Aydos Kalesi'nde Yapılan Kazılar ve Mimari Kalıntılar

Kale içerisinde 2010-2018 yılları arasında iki sezon halinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Başkanlığında yapılan temizlik ve kazı çalışmaları sonucunda; kalenin ana unsurları olan surlar, surlara bağlı burçlar, seğirdim merdivenleri ve kapılar ile su sistemleri, sarnıçlar, kilise, konaklama ve yaşam alanları olduğu düşünülen mekanlar ile tahıl saklamak için kullanılan depo alanları açığa çıkarılmıştır. Kazılarda Bizans Dönemi buluntularının yanı sıra çok az sayıda Osmanlı ve tarih öncesi dönemlere ait kültür varlığı da ortaya çıkarılmıştır.

Aydos Kalesi; Pazartesi günleri hariç her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

325 Metre Yükseklik

325 metre yüksekliğindeki bölgeye hakim bir tepe.

Read More
Burçlar

Aydos Kalesi; altısı iç savunma duvarına bağlı, altısı dış savunma duvarına bağlı olmak üzere mevcut on iki adet burca sahiptir.

Read More
11-12. Yüzyıl

Kalenin yapımına 11-12. yüzyılda başlanmıştır.

Read More
Özgün Kale Kapısı

Özgün kale kapısının da bulunduğu burç, yapım tekniği itibari ile diğer burç ve kale duvarlarından farklı özellikler taşımaktadır.

Read More

Kale Planı

image

Sultanbeylimizin gözdesi kartal yuvası (Aydos), tüm ihtişamıyla sizi bekliyor.

Haberler

See what our clients say about us, we have been known for doing what we says, aiming to bring favourable results for its customers as soon as possible.

İletişim

Aydos Kalesi ile ilgisi söylemek ve sormak istediğiniz herşeyi bu form aracılığı iletebilirsiniz. Ekiplerimiz en kısa sürede tarafınıza geri dönüş sağlayacaktır.